Auto nodig? Wil je lenen, bedrijfsauto leasen of privé leasen?

Tegenwoordig hoef je niet een auto te kopen als je er één wilt aanschaffen. Er zijn veel meer mogelijkheden zoals een lening afsluiten of een goedkoop auto leasen, zowel zakelijk als privé.

Lening afsluiten
Als je niet in staat bent om direct duizenden euro’s neer te leggen voor een auto, dan kun je een lening afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld bij de bank. Afhankelijk van je leeftijd en inkomen wordt bepaald welk bedrag je kunt lenen. Kies altijd voor een persoonlijke lening omdat bij deze lening de looptijd van afbetaling is vastgelegd. Dit voorkomt dat je tijdens de afbetaling van de ene auto, onverhoopt al een nieuwe auto moet aanschaffen. Houd er rekening mee dat je bij een lening altijd rente moet betalen. Hoe langer je erover doet om de afbetaling te voldoen, des te meer geldt je kwijt bent aan rente. Naast de rente komen er meer kosten kijken voor je auto zoals onderhoud, benzine en belastingen.

Bedrijfsauto leasen
Veel bedrijven bieden de mogelijkheid om een bedrijfsauto te leasen. Ook ZZP’ers kunnen een bedrijfsauto aanschaffen. In beide gevallen betaalt het bedrijf de kosten. Het grote voordeel is dat je maandelijks een bedrag betaalt waarin alle onderhoudskosten, belastingen, reparaties, verzekeringen en brandstof zijn opgenomen. Let alleen wel op de bijtelling als je de auto ook privé gebruikt.

Privé leasen
Heb je niet de mogelijkheid om via je werk een bedrijfsauto te leasen en wil je geen lening afsluiten, dan kun je ervoor kiezen om zelf een auto te leasen. Hier zitten veel aantrekkelijke voordelen aan. Je krijgt een nieuwe auto en het bedrag dat je maandelijks betaald bevat alle kosten die een auto met zich meebrengt. Het nadeel van privé leasen is dat je voor langere tijd vast zit aan een contract. Dit zijn al snel meerdere jaren. Er bestaat geen mogelijkheid om dit contract vroegtijdig te beëindigen.