Auto leasen of kopen: waar moet je op letten?

Het leasen van een auto voor privépersonen is in opkomst. Het aantal privé geleasete auto's is in 2015 volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) verdubbeld. Steeds meer mensen leasen dus zelf, zonder tussenkomst van een werkgever, een auto in plaats van die te kopen. Het grootste verschil is natuurlijk dat je bij koop eigenaar bent van de auto, en bij lease niet; in het eerste geval kun je doen wat je wilt met de auto, maar moet je ook alles zelf oplossen (en betalen) bij schade of slijtage.

Maar waar moet je eigenlijk nog meer op letten als je overweegt een auto te nemen en twijfelt tussen koop of lease? Hieronder zetten we een aantal dingen voor je op een rij zodat je beter kunt beslissen wat het beste bij jou past.

Prijzen vergelijken

Natuurlijk is het van belang de prijzen van diverse aanbieders te vergelijken als je overweegt een auto te gaan leasen. Immers, om te weten te komen wat je kwijt bent aan de auto wanneer je deze leaset ten opzichte van aanschaf, heb je een leasebedrag nodig en die kunnen per aanbieder flink verschillen. Let bij de genoemde prijzen dan wel goed op de uitvoering van de auto, en de looptijd van het leasecontract. Leasecontracten worden goedkoper naarmate de looptijd langer is. Kijk ook eens wat je kwijt bent als je het contract tussentijds wilt beëindigen; afkoopsommen zijn doorgaans hoog.

Overige voorwaarden bij lease auto

Bedenk goed wat je met je auto wilt doen, en of dat lukt met een leaseauto – en of je ervoor bij moet betalen. Hoeveel rijd je per maand? Leasemaatschappijen baseren hun contracten op het aantal verreden kilometers per maand; zit je daar te ver overheen, dan moet je bijbetalen. Pechhulp in het buitenland zit lang niet altijd in het leasecontract. Iemand anders laten rijden in de leaseauto (behalve een gezinslid) mag vaak niet. Hoe zuinig ben je op je auto? Leasemaatschappijen zijn vaak heel kritisch op krasjes en kleine gebruikssporen bij het inleveren van de auto.